Oferowane węże do mleka przeznaczone są do ssania i tłoczenia cieczy spożywczych o podciśnieniu do 0,063 MPa oraz do przetaczania produktów spożywczych o zawartości alkoholu (stężenie max 96%) i żywności kwaśnej o pH ≤4,5 wymagających zastosowania gumy pozbawionej zapachu i smaku.
Węże do mleka wykonane są z bezwonnej i bezsmakowej gumy. Warstwa wewnętrzna jest biała, wykonana z gumy EPDM, natomiast warstwa zewnętrzna wykonana jest z gumy EPDM/SBR. Do wyboru klienta pozostaje wybór koloru warstwy wewnętrznej. Co do zasady – węże są w kolorze niebieskim z żółtą taśmą. Klient ma jednak możliwość zakupu węże do środków spożywczych w kolorze czerwonym lub białym.
Wąż zbrojony jest wzmocnieniem tekstylnym, dzięki czemu nie pęka podczas zaginania oraz podczas pracy ze zwiększonym ciśnieniem. Ciśnienie robocze w zależności od średnicy, waha się od 0,2 MPa do 2,5 MPa, przy czym temperatura pracy wynosi od -30°C do +70°C. Producent podaje jednak, że okresowo wąż do mleka może pracować w temperaturze do +140°C, np. podczas przemywania węża gorącą wodą lub parą wodną.
Węże ssawne do mleka z gumy dostępne są w średnicach od DN 20 do DN 250.
wąż do mleka węże do mleka wąż do dojarki węże do dojarki